Kurs sommelierski to propozycja dla tych, którzy profesjonalnie chcą zając się tematem sommelierstwa, jak również dla tych, którzy jedynie interesują się winem hobbystycznie i chcą pogłębić swoją wiedzę z tego zakresu. Kurs kończy się egzaminem, po którym absolwent otrzyma dyplom w języku polskim i angielskim. Po co w ogóle podjąć tego typu kurs? Może ze względu na rozwój rynku sommelierskiego w Polsce. Aby odnieść w nim sukces należy odznaczyć się profesjonalizmem i ciągle się rozwijać. Tego typu doświadczenie z pewnością przyda się w restauracjach, hotelach, kawiarniach i pubach. Dlatego taki kurs jest inwestycją w siebie. Kurs sommelierski zapewni wiedzę na temat win oraz kwalifikacje by pracować w zawodzie sommeliera.

Kurs sommelierski to także oferta dla pracodawców, którzy pragną poszerzyć horyzonty swoich pracowników oraz zakres ich umiejętności. Zdobyta wiedza pozwoli zastosować nowe umiejętności w praktyce tym samym podwyższając standardy prowadzonej przez nas restauracji. W czasie odbywania kursu sommelirskiego zdobędziemy kompleksowe umiejętności, które pozwolą nam doradzić w kwestii układania karty win, a niekiedy nawet poinformują o sposobie projektowania piwniczek z winem.

W zależności od rodzaju kursu przystąpić mogą do niego te osoby, które wiążą swoją przyszłość zawodową z branżą gastronomiczną lub winiarską i posiadają już jaki zasób wiedzy, jak również te dopiero zaczynające swoją przygodę. Tym pierwszym pozwoli usystematyzować posiadaną wiedze, te pierwsze poznają podstawy by piąć się ku górze. Kurs sommelierski zapewni wiedzę z zakresu standardów obsługi sprzedażowej, wiedzy o winie polskim i zagranicznym oraz rynku winiarskim.