Pomidory od lat cieszą się w naszym kraju popularnością i są chętnie uprawiane. Ich owoce spożywane są pod różnymi postaciami – na surowo, jako składnik zup, sałatek, sosów czy w końcu dodatek na kanapkę. Pomidory stanowią również składnik przecierów i koncentratów. Jeśli weźmiemy pod uwagę ilość witamin, które zawierają, to wcale nie dziwi ich popularność. Pomidory stanowią bowiem źródło takich witamin jak C, K, E, B1,B2,B3 oraz źródło kwasu foliowego i biotyny. Pomidory to także źródło potasu, sodu, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, miedzi, cynku oraz manganu, czyli licznych składników mineralnych.
Jednak to za co najbardziej cenione są pomidory to lipoken, który jest antyutleniaczem szczególnie wartościowym w diecie osób po chemioterapii, jak również w przypadku chęci wprowadzenia do diety składników antyrakotwórczych. To o czym należy pamiętać w przypadku uprawy pomidorów, to ich upodobanie do ciepła. Wysianie nasion pomidorów prosto do gruntu może w efekcie przynieść dość długi czas kiełkowania, dlatego radzi się ich wcześniejsze wysianie do donicy, a następnie przeniesienie ich do ziemi z rozsady. Rozsadę zakłada się zazwyczaj w okolicach początku marca.
Rozsadę możemy przygotować samodzielnie, jak również zakupić już gotową w sklepie. Rośliny przesadzamy do ziemi w okolicach połowy maja, gdy minie już ryzyko przymrozków. Pomidory są bowiem niesamowicie wrażliwe na niską temperaturę i nawet stosunkowo niewielki przymrozek może im zaszkodzić i spowodować zatrzymanie wzrostu. Pomidory nie są szczególnie wymagające jeśli o glebę chodzi, możemy posadzić je w glebie piaszczysto-gliniastej, żyznej, zasobnej w próchnicę, jak również przepuszczalnej. Źle rosną jedynie na glebie ciężkiej oraz podmokłej. Przede wszystkim należy jednak zadbać o to, by posadzić je w miejscu nasłonecznionym oraz zadbać o prawidłowe nawadnianie pomidorów. Przed posadzeniem pomidorów, należy zadbać o oczyszczenie gleby z chwastów i przekopaniu jej. Możemy także zatroszczyć się o wymieszanie gleby z kompostem. Wartościowym nawykiem jest także użycie obornika.