Rzodkiewka wczesna wyróżnia się niską wartością kaloryczną, może za to pochwalić się dużą ilością składników odżywczych, takich jak witamin C czy witaminy z grupy B. Bogata jest również w składniki mineralne w tym wapń, fosfor i żelazo. Rzodkiewkę wysiać możemy do gruntu od wczesnej wiosny, do końca okresu wegetacji. Rzodkiewka wczesna wymaga stanowisk nasłonecznionych, gleby w której będziemy siać rzodkiewki powinny być lekkie, zasobne, przepuszczalne oraz powinny odznaczać się niską zawartością azotu.

Pierwsze rzodkiewki możemy zbierać zazwyczaj od 3 do 4 tygodni od siewu. Jeśli pozostawimy rzodkiewki zbyt długo w gruncie, to mogą one zacząć parcieć. Dlatego zaleca się ich zbieranie zaraz po ich dojrzeniu. Liczne są odmiany rzodkiewek, np. Carmen, która nadaje się do całorocznej uprawy gruntowej. Odznacza się wysokim współczynnikiem plenienia. Podobnie jak inne odmiany zaleca się jej sianie w bardzo dobrze nasłonecznionych stanowiskach. Odznacza się łagodnym smakiem oraz odpornością na pękanie i parcenie.

Rzodkiewka jest jednym z pierwszych wiosennych warzyw. Świetnie sprawdzi się jako odpowiedź na wiosenne niedobory witamin. Rzodkiewka nie tylko posiada cenne witaminy, ale i pobudza apetyt. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek czy potraw mięsnych. Rzodkiewka śmiało może być uprawiana przed wysianiem późniejszych warzyw np. ogórków czy pomidorów. Istnieje szansa na uzyskanie nawet kilku zbiorów rzodkiewek w ciągu roku.
Rzodkiewkę możemy posadzić na osobnych grządkach, ale również pomiędzy innymi warzywami. Np. obok marchewki, buraka, selera lub kapusty. Rzodkiewkę możemy wysiać już po ustąpieniu mrozów. Chociaż jest ona na mróz odporna. Rośnie ona nawet w temperaturze czterech stopni Celsjusza. Jakie choroby czekają na rzodkiewkę? Korzeń rzodkiewki może zostać uszkodzony przez larwy muszek kapustowych, szkodniki z rodziny ryjkowcowatych jak również ponęć lśniący. Bielinek kapustnik może zniszczyć liście, podobnie postępują także chrząszcze.